Matfrisk, en kokbok om att förebygga cancer

Författare Lars Beckman, Lars Franzén och kock Fredrik Andersson
Förlag Balticgruppen


BOKFORMGIVNING OCH PRODUKTION OCH SÄTTNING, REGI

När jag öppnade manuset till Matfrisk av författarna Lars Franzén, strålningsprofessor vid Umeå länssjukhus och Lars Beckman överläkare i onkologi i Sundsvall, var det på årsdagen som min älskade pappa gick bort i denna sjukdom man helst inte vill nämna vid ord. Det kändes som att han var med. Och så var det igenom hela projektet. Att arbeta med denna bok hade ett djupare perspektiv för mig och kanske var det också en del av att bearbeta sorgen. Idén med boken Matfrisk, mat som kan förebygga cancer är att visa hur vi kan äta mycket gott och samtidigt minska risken för flera vanliga cancersjukdomar. På ett personligt sätt hoppas läkarna kunna väcka nyfikenhet utan att skrämmas, genom att på ett enkelt sätt förklara sammanhang, sprida kunskap och bjuda på rätter som är lättlagade. Tillsammans har de över femtio års erfarenhet av cancerbehandling och samtal med patienter och deras anhöriga. Den erfarenheten och kunskapen vill de dela med oss. Fredric Andersson restauratör på Sävargården och känd TV-profil i bland annat Go´kväll som deras TV kock blir tillfrågad att komponera rätterna efter de listade råvaror och ingredienser som finns i manus.”När jag blev tillfrågad om att medverka i den här boken och förstod dess syfte, svarade jag ja direkt. Det handlade aldrig om pengar. Kan jag genom min matlagning göra en annan människa lycklig så är jag nöjd.” Jag och Leif Milling som fotograferar åker upp till Umeå några gånger. Vi trollar med förutsättningarna en del, vi håller till i ett konferensrum intill köket för plåtning och har alltså inte rekvisita eller miljö att fota i. Rätterna ska vara rykande varma och pinfärska när de plåtas så avståndet får heller inte vara långt från köket. Vi lyckas att lösa knuten genom att åka ut till Hemtex i Umeå och köpa löpmeter med färgade tyger, plåta nära på olika porslin och matcha tyg kulör och rätt. Vi plåtar i köket och kompletterar med miljöplåtning och stilleben i min kusin annakarins hus. Här kan vi fokusera på våra huvudpersoner - vitlök, broccoli, vitkål, chili, choklad, gurkmeja, tomat, blåbär ... vi använder Anna-Karins vackra Ingegerd Råmanglas, Jonas Bolintallrikar och gamla slagbord.

Boken bev vald till Årets svenska måltidslitteratur 2012 och vann silver i Gourmand International World Cook Book Award 2013 i Paris.

<< / >>