_DSC8475.jpg

OM

När jag, Lena Andersson startade Olga & Friends vårvintern 2010, kände jag så mycket för arbetsmodellen att själv kunna välja när och hur; att arbeta med hela projektet från idé till färdigt produkt och då situationen kräver kunna skräddarsy den perfekta arbetsgruppen. Oftast arbetar jag marknadsstrategiskt, tittar på möjligheter, omvärld och mål innan arbetet resulterar i produktion såsom grafisk profil, logotyp, identitet, hemsida, utställning, förpackning, magasin eller kampanj. Böckerna följer ofta en slags organisk process som börjar med manus, se naturliga kapitelindelningar och därifrån dramaturgiskt en organisk form av ”lok, kolvagn och vagnar och däribland en hel del bensträckare ....” Bakom varje resultat grafiskt arbete med profilprogram eller bok ligger en process där resultatet ställer lika stora krav på mig som på de leverantörer O&F väljer att arbeta med. Någon sa en gång, och det stämmer, ju mer insikt du har i dina leverantörers och samarbetspartners yrken ju bättre blir du i din egen roll och hela arbetet. Det är min strävan - att bygga så nära samarbete med mina leverantörer som möjligt. Jag är självkritisk ibland till överdrift men det innebär också att jag förväntar mig det bästa av mina friends. Material som lämnat O&F studio har nominerats till Svenska Designpriset, Publishingpriset och några böcker har erövrat titeln Årets svenska måltidslitteratur samt nominerats och prisats i World Cook Book Award, Gourmand International.


Nomineringar och utmärkelser

2022 Svenska Designpriset Silver 2020 Årets bok The Collector´s Award
2019 Nominerad till Svenska Designpriset
2019 Nominerad till Pubishingpriset
2017 World Cook Book Award, Gourmand International - Gold
2016 Årets svenska måltidslitteratur
2015 Svenska Designpriset
2014 Svenska Designpriset
2013 Svenska Designpriset
2013 World Cook Book Award, Gourmand International - Silver
2012 Årets svenska måltidslitteratur
2011 Svenska Designpriset
2006 Svenska Publishingpriset
2004 World Cook Book Award, Gourmand International
2003 Årets svenska måltidslitteratur