Älgkött och Peran

ingen vanlig kokbok

Författare och fotograf Leif Milling



BOKFORMGIVNING OCH PRODUKTION OCH SÄTTNING, REGI

Boken Älgkött och peran är ingen bok det är ett liv. I flera års tid har bokprojektet pågått, med resor till Gimdalen, byn vid vägs ände i östra Jämtland. Här bor fotografen och berättaren Leif Milling och här bor hans vänner. Gimån flyter fram nära Gimdalen och lockar flugfiskare från hela världen och i byn finns jaktlag. Här lever man på det naturen har att erbjuda och skafferiet står öppet året om. Boken är ett stycke kulturhistoria, berättelser om möten med fantastiska män och kvinnor, i storskogen och vid spisen. Några av dessa har burit bössa i mer än sjuttio år. De jagar i Gimdalens södra jaktlag och har mycket att berätta. Vid ett av besöken i Gimdalen en sensommardag möter Leif och jag Göran Sahlin, som tyvärr inte är med oss längre. Han kommer cyklande på skogsvägen med jämthunden i koppel. Hunden ska förberedas för älgjakten. Göran i 80 årsåldern tar av sig sina tuffa brillor och frågar Leif med låg och säker röst ”- Å vart plöck du de danne då?” (Vart har du plockat henne då, införstått blomma). Ja, den här typen av pricksäker fåordig humor är vad man möter i Jämtland, glimten i ögat och inte så stora ord om vad man kan eller gjort. Det är som självklart. I hela sitt liv har Leif levt sida vid sida med dessa vänner. De utrustade med bössa och Leif med kamera. Älgjakten har alltid avslutats med en filémiddag. Med åren har receptsamlingen växt sig allt större. Nästan alla i södra Gimdalens jaktlag tycker om att laga mat, och de som lever ensamma tillagas älgköttet efter eget personligt recept. För många år sedan frågade jaktlaget Leif om han ville skriva en bok om deras middagar. Boken blev mer än så, det blev en bok om vännerna, deras berättelser och deras samlade recept. För mig som producent av boken har det mer varit ett sätt att leva, mer än ett ”jobb”. Tack Leif för att jag fått möhlighet att vara med, fiskat vid vakten, suttit på filémiddag och varit ute i skogen.

Boken utnämdes till Årets måltidslitteratur i Sverige och är nu nominerad till World Cook Book Award, Gourmand International i Yantai, Kina.

<< / >>